06 – 232 216 54
bronch_950

BRONCHOSCOPIE

 

Wanneer uw paard last heeft van de luchtwegen, bijvoorbeeld bij chronisch hoesten, of als er tijdens een klinische keuring bijgeluiden worden gehoord, dan kan er een bronchoscopie worden gemaakt.

Tijdens dit onderzoek worden de keel en de luchtwegen bekeken tot bij de ingang van de longen en kunnen de stembanden worden gecontroleerd op ‘cornage’.
Een bronchoscopie geeft extra informatie over de hoeveelheid ‘snot’ dat eventueel in de luchtpijp aanwezig is en over het aspect van de slijmvliezen (bij ontsteking te rood). Van de buitenkant kun je namelijk nooit een oordeel geven over ‘hoe het er van binnen uitziet’.

Uiteraard kan deze scopie bij u op stal plaatsvinden. Meestal krijgt het paard dan een lichte verdoving, zodat hij/zij dan weinig last heeft van het onderzoek.

Wat ook bij u op stal gedaan kan worden is een longspoeling. Met deze spoeling kunnen we een beeld krijgen van welke cellen in de longen aanwezig zijn en in welke percentages. Op die manier kunnen we soms een goede indicatie krijgen van een mogelijke oorzaak van een langdurig hoesten.

 

bron_445