06 – 232 216 54
chiropract
CHIROPRACTIE

 

Wat is het?

Chiropractie is een effectieve manuele therapie gericht op het bewegingsapparaat en met name het zenuwstelsel. Alles in het lichaam wordt aangestuurd door het zenuwstelsel zoals:

  • skeletspieren
  • organen
  • afweersysteem

Het is dus van belang om dit zenuwstelsel zo optimaal mogelijk te laten functioneren.

Hoe werkt het?

Rondom een gewricht zitten gewrichtkapsels, banden, ligamenten en spieren die dat gewricht steun geven. De spieren rondom een gewricht worden aangestuurd door zenuwen. Een goede samenwerking tussen zenuwstelsel en spieren is nodig om gecoordineerd te bewegen. Als er een verstoring op spier- of zenuwniveau plaats vindt ontstaan er subtiele veranderingen in het bewegingspatroon. Het paard gaat het lichaam anders belasten, andere spieren worden aangesproken en het paard probeert het probleem te compenseren. Op langere termijn kan deze compensatie leiden tot overbelasting van andere structuren in het lichaam en op den duur kunnen er blessures ontstaan.

Ciropractie richt zich op het vroegtijdig opsporen van problemen in spier en zenuwstelsel en deze op te heffen zodat het normale bewgingspatroon weer mogelijk wordt gemaakt.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

Bij een chiropractisch onderzoek wordt er gekeken naar de beweging van het paard in stap, draf en galop aan de hand/longeerlijn. Vervolgens wordt de bespiering van het paard bekeken en de bewegelijkheid van de gehele wervelkolom. Verminderde bewgelijkheid in een gewricht kan behandeld worden door een specifieke handmatige manipulatie binnen de normale grenzen van het gewricht uit te voeren. Na een behandeling normaliseert de bewegelijkheid van een gericht zich, spieren ontspannen en pijn neemt af.

Wanneer toe te passen?

Problemen waarbij Chiropractie effectief kan zijn:

  • Rijtechnische problemen zoals aanleuning problemen, wegdrukken van de rug, scheefhouden van hoofd/hals en staart, staken of vluchten en weinig impuls in de beweging.
  • Gedragsveranderingen; Niet gepoetst willen worden, lastig bij opzadelen enz.
  • Daarnaast kan het een mooie aanvulling zijn in een revalidatieproces van bijvoorbeeld een peesblessure.